E. JURZYCA: Uvažujeme, že by sme kúpili licencie na najlepšie svetové učebnice

29.07.2010 Celý región

Bratislava 28. júla (TASR) - Minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) sa bude snažiť dať učebnice, z ktorých sa učí na základných školách, na internet.
\"Uvažujeme aj o tom, že by sme kúpili licencie na najlepšie svetové učebnice zo zahraničia, \" vyhlásil po dnešnom rokovaní vlády Jurzyca. Dodal, že určite však nebude kupovať napríklad z Fínska učebnice slovenčiny, ale matematiky možno áno.

Podotkol, že rezort školstva chce ďalej pripraviť taký systém, ktorý umožní odňať absolventom vysokoškolské tituly, ktoré získali nekorektným spôsobom. Rovnako chystá zmeny v prideľovaní grantov na vedu, ako aj v systéme akreditácií. Prehodnotí kritériá, na základe ktorých sa školy rozdeľovali na univerzitné, vysoké školy a odborné školy.

Súčasný akreditačný systém podľa neho nie je prioritne zameraný na to, aby verejnosť vedela, ktoré školy sú kvalitnejšie a ktoré menej. \"Chceme, aby sa verejnosť dozvedela, ktoré školy sú lepšie. Aby to vedeli študenti, rodičia, zamestnávatelia a aby sa podľa toho hlásili študenti na školy. Aby aj zamestnávatelia podľa takýchto informácií prijímali študentov do práce, \" uviedol Jurzyca, ktorý dúfa, že na to následne zareaguje aj štátna správa. \"Že tabuľkové platy bude prispôsobovať tomu, akú školu študent absolvoval, \" vysvetlil.

Pripustil, že zmeny v akreditačnom systéme prídu po skončení ešte prebiehajúcich akreditácií. \"Necháme dobehnúť starý akreditačný systém, až budú akreditované všetky školy, a potom ho zmeníme. A zmeníme ho tak, že bude podobnejší tým systémom, ktoré sú používané v západnej Európe, \" priblížil Jurzyca. Nevylúčil ani to, že podľa nových kritérií prehodnotí rezort aj počet univerzít.

Pokiaľ ide o nelegálne vyberanie školného, aj v tejto oblasti chce minister školstva najskôr dobre zanalyzovať súčasnú situáciu.
 

Vyberte región